Leestijd: 5 minuten

Er zijn veel acroniemen op het internet, en een van de meest voorkomende is URL. Maar wat is een URL? In deze blog beantwoorden we de vraag “wat is een URL?”. Bovendien zullen we de belangrijkste onderdelen van een URL uitsplitsen en waarom het design van een URL zo belangrijk is.

Wat is een URL?

Let's build That Site URL

Een URL is een acroniem dat staat voor “Uniform Resource Locator“. Dit zijn unieke identifiers die worden gebruikt om bronnen op het internet te lokaliseren. Denk eraan wanneer je jouw favoriete blog of website in Google typt. De URL van onze website is bijvoorbeeld https://www.letsbuildthatsite.com. Een URL wordt echter niet alleen gebruikt voor website adressen, maar ook voor alles wat met het internet verbonden is met een vaste locatie. Een goed voorbeeld hiervan zijn FTP-mappen.

De opbouw van een URL

Een URL bestaat uit 5 delen. De beste manier om de opbouw van een URL te bekijken is door middel van een voorbeeld. Daarom splitsen we een willekeurige URL op in de volgende onderdelen.

1. Scheme

Scheme URL

De Scheme wordt gebruikt om webservers te vertellen welk protocol ze moeten gebruiken wanneer ze een pagina op een website openen. Protocollen zijn onder andere HTTP, HTTPS, FTP (om bestanden tussen een client en een server over te brengen), mailto: (om de mail van een cliënt te zien) en andere. Het meest gebruikte Scheme is echter HTTPS dat staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. De dubbele punt (:) wordt een URL Schema Separator genoemd, en de gepaarde schuine strepen (//) bepalen het begin van de lokale hostnaam.

Het geeft aan dat jouw huidige webbrowser alle informatie die jij op een pagina invoert, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en je naam, moet versleutelen. Dit is erg belangrijk omdat het voorkomt dat cybercriminelen toegang krijgen tot deze informatie. Dus als je eigenaar van een website bent dan moet je HTTPS implementeren zodat jij jouw website bezoekers kan beschermen en hoger in Google kan staan.

2. Subdomein:

Subdomain url example

Het volgende deel heet het Subdomein en het geeft aan welke specifieke pagina van jouw website de webbrowser moet bezoeken. Om het makkelijker te maken voor jou te begrijpen kun je jouw website zien als een hotel, en je Subdomeinen zijn de hotelkamers. Subdomeinen zijn fantastisch omdat ze kunnen worden gebruikt voor organisatorische doeleinden of zelfs om je positie in Google te verhogen.

3. Second-level Domein:

Second level domain example

Elke website heeft een unieke naam. Deze unieke naam wordt het Second Level Domein (SLD) genoemd. Het Second-Level-Domein helpt webbrowsers bij het zoeken naar de website van een bepaald bedrijf. Stel dat je graag naar basketbal kijkt en je wilt graag online naar basketbal kijken, dan typ je waarschijnlijk “www.nba.com” in en word je direct naar de officiële website van de National Basketball Association (NBA) gebracht.

4. Top-level Domain

Top-Level-domain example

Een Top-Level Domein is het laatste deel van een domeinnaam en bevindt zich na de laatste punt. Omdat het zich in het einde bevindt, kan het ook een domein achtervoegsel worden genoemd. Er zijn verschillende soorten Top-Level Domeinen zoals .com, .org, .net, .gov, .edu en nog veel meer.

5. Sub-directory

Subdirectory url voorbeeld

Als laatste is de Subdirectory het deel van de URL dat een specifieke subset van de inhoud bevat. Het helpt webbrowsers te weten op welk deel van de website ze zich bevinden. Bijvoorbeeld, als je een online dierenwinkel hebt die honden benodigdheden, katten benodigdheden en slangen benodigdheden verkoopt, kan je website-URL als ” https://shop.yourpetshop.com/dogsupplies ” eruit zien. Waar “hondenbenodigdheden” de Subdirectory zou zijn.

Waarom is het ontwerp van een URL zo belangrijk?

Nu dat je weet wat een URL is, gaan we het hebben over waarom het belangrijk is om een goed ontworpen URL te hebben. Een goed ontworpen URL kan het verschil zijn tussen een rangorde van nummer 1 of 100 in Google’s zoekmachine. Laten we nu eens een kijkje nemen. 

Een goed doordachte en geoptimaliseerde URL biedt een betere zoekervaring voor jouw website bezoekers. Daarnaast zorgt het ervoor dat zoekmachine bots begrijpen wat jouw webpagina precies weergeeft.

1. Houd jouw URLs netjes en overzichtelijk

Wat bedoelen wij precies met ” netjes en overzichtelijk “? Nou, stel je voor dat jij een URL in de adresbalk intypt. Geen enkele persoon zal zich “www.ychstgdhdb.com/poptop/” herinneren. Maar je zou wel “www.voorbeeld.com” onthouden. Het is belangrijk dat jouw gebruikers jouw website gemakkelijk kunnen intypen. Dus neem de tijd, en doe gerust onderzoek. Vaak is minder meer.

2. Gebruik zoekwoorden in jouw URLs

Zoekwoorden zijn erg belangrijk voor zoekmachine bots en jouw bezoekers. Bijvoorbeeld, petstore.com/honden/hondenvoer geeft een indicatie aan jouw bezoekers en zoekmachines dat deze pagina over hondenvoer gaat. Maar als je petstore.com/categorie123/4578 gebruikt dan zullen jouw bezoekers en zoekmachines het niet begrijpen. Gebruik echter nooit teveel zoekwoorden. Dit noemen wij keyword stuffing, en Google zal je website hiervoor bestraffen, omdat Google dit als spam ziet.

3. Woorden scheiden met koppeltekens

Mensen vergeten dat Google een bot is, dus als er iets onduidelijk is geschreven, zal het voor Google vrij moeilijk zijn om te begrijpen wat een webpagina probeert te interpreteren. Bijvoorbeeld, jouwvoorbeeld.com/sportespullen zou beter begrepen worden als het geschreven was zoals jouwvoorbeeld.com/sport-spullen.

4. Houd mobiele en desktop URLs gelijk

Sommige mensen kiezen voor een aparte website voor mobiel. Dat is prima zolang je de URLs op elke website zo gelijk mogelijk houdt met die van het desktop. Dit maakt het makkelijker om rel alt tags toe te voegen op de desktop pagina die naar de mobiele pagina’s zal verwijzen. Bovendien kan je jouw mobiele site hosten op een subdomein waardoor je de URL paden identiek kan houden.

What is a url by let's Build That Site

Conclusie

Tot slot, URLs zijn een van de meest gebruikte technologie concepten tegenwoordig. Ze zijn ingewikkelder dan ze op het eerste gezicht lijken. Het is belangrijk dat je bekend wordt met de basisprincipes van URLs en hun structuren. Dit is gunstig voor jou, jouw bezoekers en zoekmachines. 

Dank je wel!​

Wij willen jullie persoonlijk bedanken voor de tijd die jullie hebben genomen om onze blog te lezen. Deze blog kan je delen met jouw vrienden, collega’s of familie, zodat zij ook het belang van URLs kunnen inzien.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

This is an image of 0 IMG 20180121 WA0011 03 2

By Kevin Jefferson

Mijn naam is Kevin Jefferson en ik ben de oprichter van Let’s Build That Site. Ons doel is om bedrijven te helpen hun online positie te verbeteren.

Black_spot
Het is gratis

Doe mee aan The 7-Day Pre Workout Challenge!

Heb jij het in je om een online fitness coach te worden? Doe mee aan deze gratis 7 – daagse challenge om je te helpen de juiste mindset te ontwikkelen. Er is geen voorkennis nodig. Het enige dat nodig is, is je eerlijke inzet gedurende 7 dagen! 

*Door je in te schrijven, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.